منبع الودگی هوا:
۱٫جمعیت
۲٫صنایع
۳٫وسایل نقلیه موتوری
۴٫واحدهای تجاری و خانگی
پدیده وارونگی:
در روز های عادی هوای نزدیک سطح زمین گرمتر از هوا در ارتفاعات است به همین دلیل جریان همرفت ایجاد شده و هوای گرم و الوده به سمت بالا رفته و هوای سرد و تمیز جایگزین ان شده و تا حدودی موجب تمیزی هوا می شود ولی در روزهای سرد زمستان هوای سردنزدیک سطح زمین است و جریان همرفت دیگر ایجاد نمی شود و موجب الودگی می شود به این واکنش وارونگی می گویند.
اثر گلخانه ای:
به دام انداختن و بر گرداندن انرزی تابشی بوسیله مولکول های کربن دی اکسید و گاز های دیگر موجود در هوا کره را اثر گل خانه ای می نامند و به گازهایی که با این روش باعث گرم شدن زمین میش وند گاز های گلخانه ای گویند.
باران اسیدی:
گازهایی مثل گوگرد دی اکسید و اکسید های نیتروزن گازهای سنگین تر از هوا هستند و می توانند در نزدیکی محلی که تولید می شوند به زمین فرو نشینند و بر حیوانات و گیاهان مناطق مجاور لطمه ای جدی وارد میکنند و به صورت باران اسیدی به زمین باز می گردند و البته حل شدن دی اکسید کربن موجود در هوا در اب باران تا حدودی ابباران اسیدیمی کند.
اثرات الودگی بر انسان:
۱٫تاثیر برروی نایزه های ئ ریه ها
۲٫تاثیر برروی اسنخوان بندی بدن
۳٫تاثیر برروی سیستم عصبی و عضلات
- تاثیر بر روی پوست
۵٫تاثیر بر روی سیستم دفاعی بدن
راه پیشگیری از الودگی:
۱٫کاهشگوگرد موجود در سوخت
۲٫گرفتن دی اکسید کربن از گازهای خروجی دود کش
۳٫تغییر منبع انرزی و استفاده از انرزی پاک
۴٫استفاده از دستگاه های کنترل الودگی
۵٫تغییر سوخت اتممبیل و گازهای سوز کردن وسایل
۶٫استفاده از وسایل نقلی برقی و وسایلی که با باتری کار میکنند.
- استفاده از برق و گاز طبیعی
۸٫استفاده از وسایل سالم
الودگی هوا:
در سال ۱۹۵۲ در شهر ۸میلیونی لندن در اثر وازگونی جوی تنها طی ۵ روز ۴هزار نفر پیر و جوان قربانب الودگی هوا شدند.
در تهران حدود ۲۵۰ روز در سال وارونگی جوی روی میدهد.
در بعضی از کشورها قانون مالیات بر الودگیوجود دارد که براساس ان کسانی که الودگی بیشتری تولید می نمایند باید مالیات بیشتری را بپردازند.هیچ قانونی برای از رده خارج کردن خودروهای فرسوده در کشورهای ما وجود ندارد.میزان بنزن از مهمترین عوامل الوده کننده هوا و عامل اصلی ایجاد سرطان خون نزد انسانها در بعضی از مناطق تهران به ۲۰۰برابر حد مجاز رسیده است.
هوا ضروری ترین و مهمترین ماده برای ادامه حیات موجود زنده است. هر انسانی به طور متوسط روزانه ۱۶ کیلوگرم هوا مصرف میکند و این در حالی است که فقط۱/۵ کیلوگرم اب و حدود ۱کیلوگرم غذا مصرف می کند. پس اودگی هوا می تواند حدود ۱۱ برابر از الودگی اب حدود ۱۶برابر از الودگی غذا خطرناکتر باشد با این حال سالانه میلیون ها تن مواد الاینده جوی وارد زمین می شود.
الودگی هوای تهران ن تنها سلامت شهروندان را در معرض خطر قرار می دهد بلکه یکی از مهمترین عوامل موثر در گرم شدن جو کره زمین به شمار می رود و به همین دلیل در سطح جهانی نیز یکی از عوامل نگران کننده محسوب می شود.طبق تحقیقات انجام یافته در اغلب روزها غلظت بعضی از الایند های هوا در تهران بالای حد مجاز است و با توجه به این امر و در نظر گرفتن افزایش روز افزون منابع انتشار الایند ها هوا نظیر خودرو ها در شهرها چنان چه اقدامی به عمل نیاید سلامت شهروندان در معرض مخاطره جدی قرار خواهد گرفت.
الودگی هوا چیست؟
الودگی هوا عبارت است از وجود هر نوع الاینده اعم از جامد مایع و گازو یا تشعشع پرتوزاو غیر پرتو زا در هوا به مقدار و در مدت زمانیکه کیفیت زندگی را برای انسان و دیگر جانداران به خطر اندازد و یا به اثار باستانی و اموال خسارت وارد اورد.
منابع انتشار الودگی هوا در شهرا:
که به ۲ دسته تقسیم می شوند:
۱٫منبع ساکن شامل:واحدهای صنعتی واحدهای تولیدی ئ توزیعی و خدماتی واحدهای مسکونی و تجاری فرودگاها و نیرو گاهای پالایشگاهی و پمپ بنزین
۲٫منابع متحرک شامل: خودروهای شخصی وسایل حکل و نقل عمومی نطیر اتوبوس و مینی بوس و تاکسی و کامیونها
تقسیم بندی الاینده ها:
موسسه حفاظت از محیط زیست امریکا شش الاینده اصلی را به عنوان معیار انتخاب نموده واینها را به دو دیته اولیه و ثانویه تقسیم بندی کرده است.الاینده های اولیه موادی هستند که به طور مستقیم از منابع الاینده در اثر احتراق به هوای محیط وارد می شوند و شامل ۵ الاینده مونواکسید کربن و دی اکسید نیتروزن و دی اکسید گوگرد و ذرات معلق با قطر کمتر از ۱۰ میکرون و سرب می باشد.الایند های ثانویه به موادی اطلاق می شود که در اثر فعل و انفعالات موجود در هوای اطراف طمین به وجود می ایند و در این گروه می توان ازازون نام برد.
علل الودگی هوای تهران؟
سهم هر یک از منابع الوده کننده هوا به شرح ذیل براورد شده است.
۱٫منابع متحرک:۸۵تا۹۰در صد
۲٫منبع ثابت:۱-تا ۱۵درصد
شرایط خاص اقلیمی و جغرافیایی تهران را نیز بایذ بدان افزود وضعیت اقلیمی و جغرافیایی تهران به گونه ای است که گاز های الوده کننده مدت زیادی در سطح زمین و فضای تنفسی باقی می مانند. کوهای مانند سدی مانع حرکت طبیعی جریان هوا می شوند.
وارونگی چیست؟
معمولا در لایه پایین جو درجه حرارت هوا با افزایش ارتفاع کاهش می یابد بنابر این طبیعی است که یک حرکت صعودی هوا به وجود می اید و الودگی ها را با خود به طبقات بالای جو برده و از محل تنفس دور می شود. اما در بعضی شرایطجغرافیای خاص مانند احاطه شدن یک شهر به وسیله کوه های یک لایه هوای گرم همچون سقف شیشه ای که بالای شهر راپوشانده باشد هوای سرد پایین را محبوس می کند و مانع از بالا رفتن و دور شدن الودگی از سطح شهر می شود.
ادامه وارونگی جوی:
در این حالت جریان هوا بر عکس شده وباعث پایداری بیشتر هوا و تراکم گاز های الاینده تا حد بسیار خطر ناک می شود که به این حالت وارونگی جوی اطلاق می شود متاسفانه تهران بیش از دو سوم روزهای سال حدود ۲۵۰ روز با پدیده وارونگی جوی روبرو است. این حالت بیشتر در پاییز و زمستان روی می دهد
اثر گلخانه ای چیست؟
فعالیت و تحریک جو زمین نتیجه جریان مداوم انرزی از خورشید به زمین و از زمین به فضاست.حدود ۳ در صد از انرزی خورشید دوباره به فضا منعکس می شود و قسمتی از انرزی منعکس شده و بوسیله کاز های معروف به گاز های گاخانه ای شامل دی اکسید کربن و متان و اکسید نیتروزن و ….
دوباره به سطح زمین بازتاب می شوند این پدیده که به اثر گلخانه ای معروف لست خود بتعث افزایش درجه حرارت در مناطق الوده می شود.
ادامه اثر گلخانه ای چیست؟
در هوای محبوس میزان الودگی نیز بیش از پیش افزایش یافته و به دنبال ان خطرات ناشی از الودگی نیز تا میزان قابل توجهی بالا رفته و شهر نشینان را به طور جدی تهدید می کند بدیهی است در صورت کاستن از گاز های گلخانه ای با از بین بردن یا محدود کردن منابع تولید کننده انها می توان از بروز اثر گلخانه ای و خطرات ناشی از ان جلوگیری کرد.
منابع