مقدمه
به دلیل افزایش وابستگی سبک زندگی ما به انرژی و افزایش جمعیت جهان مصرف انرژی جهانی در حال بیشتر شدن است. حمل و نقل که سهم ۲۰ درصدی از کل مصرف انرژی را به خود اختصاص داده است یکی از اصلیترین بخشهای مصرف کننده سوخت به شمار میرود. کشف نفت خام دریچه جدیدی بر روی تولید کنندگان مواد شیمیایی و سوختی گشود. با این حال، کاهش منابع هیدروکربن فسیلی و افزایش تقاضا برای سوخت و برخی محصولات پایین دست دولتها و صنایع را ملزم به اکتشاف منابع جدید برای تولید سوخت و مواد شیمیایی وابسته کرده است. علاوه بر آن، آزادسازی گازهای گلخانهای (GHG) همچنان یک چالش بزرگ برای صنایع مربوط به نفت خام به شمار میرود.
بدین ترتیب، ارائه مسیرهای جدید تولید انرژی مواد شیمیایی و سوختی دوستدار محیط زیست در حال حاضر ضروری به نظر میرسد (بالات، ۲۰۱۱؛ هابر و همکاران، ۲۰۰۶؛ مورتنسن و همکاران، ۲۰۱۱؛ نیگام و سینگ، ۲۰۱۱؛ سورل و همکاران، ۲۰۱۰؛ ون روجون و ون وورن، ۲۰۰۹).
بنزین و الفین
بنزین و الفین محصولات اصلی میباشند که به طور مستقیم یا غیرمستقیم از سوختهای فسیلی بدست میآیند. راههای مختلفی برای تولید این دو وجود دارد.
بنزین که سوخت مایع اصلی موتورهای سوخت داخلی است همواره از نفت خام تولید میشود. ترکیبات بنزین متفاوت بوده و بستگی به منبع نفت خام اولیه و پروسه پالایش مورد استفاده دارد. بنزین به طور کلی ترکیبی از موادی همچون راست زنجیر، آلیفاتیک چرخهای و شاخهای، آروماتیک، و مواد افزودنی و ترکیبی میباشد. بنزین معمولی حاوی۴تا ۸% آلکان، ۲۵تا۴۰% ایزولکان، ۲تا۵% آلکن، ۳تا۵% آلکانهای حلقهای، ۱تا۴% آلکنهای حلقهای، و ۲۰تا۵۰% آروماتیک (درصد حجم) میباشد. پالایشگاههای مسئول تولید بنزین مواد گوناگونی با ویژگیهای مختلف جهت تولید بنزین ترکیب مینمایند. بنزین اولین تقطیر (نفتا) به طور مستقیم از نفت خام تقطیر میشود، اصلاح و توسط اصلاح کننده کاتالیزوز با محتوی آلکن کم و آروماتیک بالا بدست میآید، بنزین شکسته کاتالیک (نفتا ترک خورده کاتالیزور) بدست آمده توسط شکست کاتالیزور نفتا توسط آروماتیک متوسط و محتویات آلکن بالا، و هیدروکراکت بدست آمده از هیدروکربنی، با محتویات آلکن بالا، و برخی بخارهای پالایشگاه ترکیب شده در حالات مختلف جهت تولید درجات مختلف (با تعداد اکتان گوناگون) بنزین (میز، ۲۰۰۴؛ پارکاش، ۲۰۰۳؛ اسپیت، ۲۰۱۵). همچنین میتوان بنزین را از متانول نیز تولید کرد. در این پروسه، متانول ابتدا به دیمتیل اتر (DME) و پس از آن با اعمال کاتالیزور زئولیت به نفتن، آروماتیک، و پارافینهای سبک و سنگین تبدیل میشود (کیل، ۱۹۹۹؛ اولسبی و همکاران، ۲۰۱۲؛ استوکر، ۱۹۹۹).
الفینها (که آلکن نیز نامیده میشوند) ترکیبات هیدروکربن آلیفاتیک با جفت اتمهای کربن هستند که توسط دو پیوند به یکدیگر متصل شدهاند. ملوکولهای اشباع نشده الفین در مقایسه با پارافینهای اشباع معادل (یعنی، پارافینهای تعداد کربن (CN) مشابه) دو اتم هیدروژن کمتر دارند. بدین ترتیب، میل الفین به واکنش بیش از پارافین میباشد. واکنش پذیری بیشتر آنها به دلیل وجود پیوندهای کربن-کربن نوع پی یا الکیل CH میباشد (مکموری، ۱۹۹۶؛ واد، ۲۰۰۶). الفینها نیز مانند پارافینها بدون رنگ، ناقطبی، غیرقابل اشتعال، و تقریباً بدون بو میباشند. الفینها به سختی در آب حل میشوند. در فشار و دمای معمولی الفینها با CN تا چهار، در حالت گاز و بیش از آن در حالت مایع میباشند. الفینها به دلیل مشارکت در واکنشهای گوناگون (از جمله آبدهی به الکل، پلیمری شدن، و آلکیل دار شدن)نقش مهمی در صنعت پتروشیمی ایفا میکنند. الفینها مواد خام جهت تولید انواع مواد شیمیایی از جمله پلیمرها، چسبها، مواد شوینده، و محلولها میباشند. اتیلن و پراپیلنها بلوکهای تشکیل دهنده در تولید محصولات پلاستیکی میباشند. الفینهای بالاتر از جمله پلی الفینها و آلفا الفینها به ترتیب به عنوان مواد لغزنده و هم تکپار استفاده میشوند (بندر، ۲۰۱۴؛ رحیمی و کریمزاده، ۲۰۱۱؛ صدرعاملی، ۲۰۱۶؛ زیکینگ و همکاران، ۲۰۰۶؛ زکریا و همکاران، ۲۰۱۳). دو نوع اصلی پلیمرهای ترکیبی تولید شده از الفینها پلی اتیلن و پلیپروپیلن میباشند. پلی اتیلن که دارای یک ساختار خطی میباشد، عمدتاً در تولید روغن، ریسمان، و ریسمانهای چند لا استفاده میشوند. پلیپروپیلن با ساختار سه بعدی کاربردهای گوناگونی از جمله کاشی و سرامیک، بستهبندی، بخشهای پلاستیکی، و مواد قابل بازیافت دارند (کادولف، ۲۰۱۲؛ زکریا و همکاران، ۲۰۱۳).
به طور کلی مونوالفین، دی الفین، و تری الفین وجود دارد که به ترتیب دارای یک، دو، و سه پیوند دوتایی در ساختارهای خود میباشند. مونوآلفین اکیلی با فرمول کلی CnH2n (که n یک عدد صحیح است) به ندرت در طبیعت یافت میشوند. در واقع، آنها در مقیاس گسترده در کارخانههای پتروشیمی یافت میشوند. فناوریهای اولیه شکست نفت پترولیوم را برای تولید گسترده الفینها، به ویژه مونوالفین بکار میگرفتند (زکریا و همکاران، ۲۰۱۳). شکست گرمایی، شکست کاتالیزور مایع (FCC)، و شکست آبی پروسههای تجاری هستند که توسط آنها مولکولهای هیدروکربن به موارد کوچکتر همچون الفینها تبدیل میشوند (بندر، ۲۰۱۴؛ رحیمی و کریمزاده، ۲۰۱۱؛ صدرعاملی، ۲۰۱۶؛ زیکینگ و همکاران، ۲۰۰۶). با این حال طبق آخرین یافتهها، تولید الفین از منابع مواد دور ریختنی حاصل میشود (پلی و همکاران، ۲۰۱۱). در حقیقت، کاهش منابع سوخت فسیلی و قوانین محیط زیستی انگیزهای برای کشف راههای جدید تولید الفین میباشند (فوگاسی و همکاران، ۲۰۱۰؛ هو و همکاران، ۲۰۱۰؛ کیون و همکاران، ۲۰۱۱؛ پرجو و بوستی، ۲۰۱۱؛ رضایی و همکاران، ۲۰۱۴؛ سرانو-رویز و دومسیک، ۲۰۱۱).
چرا بنزین و الفین زیستی؟
در سالهای اخیر افزایش قابل توجه تولید الفین در سطح جهانی مشاهده شده است. شکل۱ رشد ظرفیت اتیلن در نواحی مختلف تا سال ۲۰۱۱ را نشان میدهد (زکریا و همکاران، ۲۰۱۳). علیرغم این موضوع، بر اساس یک مطالعه جهانی در زمینه بازار اتیلن و پروپیلن، یک نگرانی در خصوص افزایش هزینه تولید الفینهای سبک وجود دارد. ممکن است این افزایش به دلیل بالا رفتن هزینه مواد خام باشد (زکریا و همکاران، ۲۰۱۳). بدین ترتیب، فناوریهایی که از موادی با هزینههای کمتر استفاده مینمایند به طور بالقوه میتوانند منجر به هزینه کمتر تولید الفین گردند. به علاوه، تولید الفین از منابع هیدروکربنی از جمله نفتا میتواند منجر به آزادسازی گازهای گلخانهای شود (رحیمی و کریمزاده، ۲۰۱۱؛ رضایی و همکاران، ۲۰۱۴). مسائل محیط زیستی فراوانی از جمله تغییر الگوی آب و هوا، گرمتر شدگی زمین، و مشکلات متنوع زیستی بر اثر آزاد سازی گازهای گلخانهای رخ دادهاند. بنابراین، استفاده از راههای جدیدی که از مواد خام ارزانتر استفاده کرده و گازهای گلخانهای کمتری آزاد نمایند بسیار مورد توجه خواهد بود (نیگام و سینگ، ۲۰۱۱).
وضعیت مشابهی نیز برای بنزین وجود دارد. هرچند سوختهای فسیلی منبع اصلی سوخت مایع از جمله بنزین و محصولات پتروشیمی میباشند، ماهیت تجدید ناپذیر و غیر ماندگار و همچنین آسیبهای محیطی انگیزهای برای یافتن جایگزین مقرون به صرفه با آزادسازی دی اکسید کربن کمتر میباشند (هوبر و کورما، ۲۰۰۷؛ هوبر و همکاران، ۲۰۰۶؛ مورتنسن و همکاران، ۲۰۱۱).
زیست توده منبع عظیمی از کربن میباشد. در این راستا، الفین سبز و الفین زیستی (یعنی الفین تولید شده از زیست توده) و بنزین زیستی را میتوان رقبایی برای الفین و بنزینهای سنتی تولید شده از منابع هیدروکربن دانست. تجدیدپذیری و ماندگاری مزایای تولید الفین و بنزین زیستی نسبت به روشهای سنتی هستند که میتوانند بازار بسیار خوبی برای آنها در آیندهای نزدیک پیدا کنند (هوبر و کورما، ۲۰۰۷؛ هوبر و همکاران، ۲۰۰۶؛ نیگرام و سینگ، ۲۰۱۱؛ زکریان و همکاران، ۲۰۱۳).
شکل۱ گرایش رشد ظرفیت اتیلن در نواحی مختلف تا سال ۲۰۱۱٫
داده گرفته شده از زکریان، امین، لینکسکی، ۲۰۱۳٫ چشم انداز تبدیل کاتالیزور گلیسرون به الفین.
مواد خام بدست آمده از زیست توده
بررسی مواد خام زیست توده ارزان قیمت و در دسترس نخستین گام در تولید بیشتر محصولات زیستی میباشد. در این راستا، مواد خام زیست توده از منابع زیر بدست میآیند (هوبر و کورما، ۲۰۰۷):
- زباله از جمله پسماند شهری، پسماند اجساد، چوب، و زباله کشاورزی
- محصولات جنگلی از جمله درخت، بوته، چوب، و پسماند قطع درختان
- محصولات انرژی و نشاسته از جمله نفت ذرت، گندم، جو، شکر، علف، و سبزیجات
- منابع آبی از جمله بذر آبی، سنبل آبی، و جلبک
سه گروه بزرگ زیست توده سلولزی، زیست توده نشاسته/شکر، و زیست توده تریگلیسیرین منابع مواد خامی به شمار میروند (هوبر و کورما، ۲۰۰۷). به طور کلی و بدون توجه به قوانین محلی، زیست توده سلولزی کمترین هزینه را دارد. با این حال، فناوری تبدیل زیست توده سلولزی هزینههای اضافی را تحمیل مینماید. از سوی دیگر، زیست توده سلولزی ارزانترین و در دسترسترین است که به دلیل وضعیت جامد و تراکم انرژی کم بیش از دیگران چالش برانگیز است (هوبر و کورما، ۲۰۰۷؛ هوبر و همکاران، ۲۰۰۶). به دلیل اثر ماده خام زیست توده بر ترکیب محصولات بعدی و الفینها یا بنزین، ویژگیهای مواد خام زیست توده مختلف اهمیت بسزایی دارند. از این رو، این بخش به این موضوع اختصاص مییابد.
زیست توده سلولزی شامل سه گروه بزرگ سلولز، همیسلولز، و لیگنین میباشند که دو مورد اول بیش از لیگنین وجود دارند. در واقع، تا ۹۰% زیست تودهای که از زمین بدست میآید (یعنی زیست توده زمینی) از سلولز و همیسلولز تشکیل شده است. جزئیات بیشتر ساختار آنها را میتوان در منابع دیگر یافت (هوبر و کورما، ۲۰۰۷؛ لیند و همکاران، ۱۹۹۱؛ ویمن و همکاران، ۲۰۰۵ب). به دلیل دشواریهای موجود در تبدیل زیست توده جامد به مایع پردازش زیست توده سلولزی همچنان یک چالش محسوب میشود (کام و همکاران، ۲۰۰۶؛ لیند و همکاران، ۱۹۹۹؛ موزیر و همکاران، ۲۰۰۵؛ ویمن و همکاران، ۲۰۰۵، الف، ب). زیست توده سلولزی طی پروسه زیر پردازش و به محصولات مایع تبدیل میشود (هوبر و کورما، ۲۰۰۷؛ هوبر و همکاران، ۲۰۰۶):
- آب کافتی که در آن محلولهای شکر آبی تولید میشوند
- گرما کافت و میعانی که طی آن نفت زیستی تولید میشود
- تبخیری که طی آن سوختهای مایع تولید میشوند
زیست توده نشاسته/شکر (که زیست توده خوراکی نیز نامیده میشوند) تا حدود زیادی از سبزیجات به دست میآیند. به دلیل ساختار بدون شکل، زیست توده نشاسته/شکر نسبت به سلولزی با روش آسانتری به شکر یا سوخت تبدیل میگردد. بدین گونه، به عنوان یک ماده خام ارزشمند برای تولید الکل زیستی مورد استفاده است. اتانول زیستی با تخمیر شکرهای قابل تخمیر که ابتدا از زیست تودهها بدست آمدهاند تولید میشوند (هوبر و همکاران، ۲۰۰۶). تریگلیسیریدها (با نام چربی نیز شناخته میشوند) از روغن سبزی، چربی حیوانات، و زیست توده آبی از جمله جلبک بدست آمده و میتوانند به اسیدهای چرب و گلیسرول تبدیل گردند. به علاوه، با تبادل استری به دیزل زیستی (یعنی استر چرب الکیل) و گلیسرول میتواند به یک سوخت مناسب تبدیل گردد (هوبر و همکاران، ۲۰۰۶). تبدیل گلیسرول بدست آمده به الفین در حال حاضر انجام میشود (کورما و همکاران، موراتا و همکاران، ۲۰۰۸؛ زکریا و همکاران، ۲۰۱۳). چالش اصلی ماده خام زیست توده اریگلیسیرید (از جمله نفتهای سبزیجات) هزینه پردازش بالاتر نسبت به زیست توده سلولزی میباشد (هوبر و همکاران، ۲۰۰۶؛ زکریا و همکاران، ۲۰۱۳). نوع ماده خام زیست توده مورد استفاده جهت بدست آوردن ویژگیهای شیمیایی و فیزیکی (از جمله ترکیب اولیه، ترکیب شیمیایی، محتوی آب، غلظت، ویسکوزیته، ارزش اسید، ارزش کالری، و ارزش گرمایی بالا) به طور کامل توسط استدیل و همکاران (۲۰۱۵) ارائه شده است.
راههای دست یابی به الفین و بنزین زیستی
راههای گوناگونی برای تولید الفین و بنزین زیستی از توده زیستی وجود دارد که به صورت تصویری در جدول ۱ ارائه شده است. محتملترین شیوه تبدیل زیست توده سلولزی به نفت زیستی پس از یک پروسه ثانویه از جمله ارتقاء کاتالیزور میباشد (هوبر و دومستیک، ۲۰۰۶؛ هوبر و همکاران، ۲۰۰۶).
نفت زیستی که ترکیبی از بیش از ۴۰۰ ترکیب گوناگون است، عمدتاً از زیست توده سلولزی با گرماکافت (بریجواتر، ۲۰۱۲؛ هوبر و کورما، ۲۰۰۷؛ هوبر و همکاران، ۲۰۰۶؛ اسحاق و همکاران، ۲۰۱۲؛ موهان و همکاران، ۲۰۰۶؛ پاپاری و هاوبولت، ۲۰۱۵؛ شارما و همکاران، ۲۰۱۵) یا میعان (بهرنت و همکاران، ۲۰۰۸؛ الیوت و همکاران، ۱۹۹۱؛ تور و همکاران، ۲۰۱۱) بدست میآید. بنابراین از مواد اولیه گوناگونی از جمله چوب و پسماندهای جنگل میتوان برای تولید نفت زیستی استفاده کرد. هرچند در حال حاضر تولید نفت زیستی از جلبک رایج است (صابر و همکاران، ۲۰۱۶). با توجه به ماده خام توده زیستی، روش تولید نفت زیستی و شرایط اجرا، ترکیبات مختلفی از جمله آروماتیک، فنول، ادلهاید، الکل، استر، کتونف و اسیدها قابل دستیابی هستند (الیوت و همکاران، ۱۹۹۱؛ هوبر و همکاران، ۲۰۰۶). گرماکافت پروسهای است که طی آن ماده خام توده زیستی در دمای بالا (۳۷۵ تا ۵۲۵ درجه سانتیگراد) به مدت زمان مشخصی و در خلاء گرم میشود. در نتیجه، یک محصول گازی بدست میآید که پس از آن به مایع تبدیل میگردد (بریجواتر، ۲۰۱۲؛ هوبر و کورما، ۲۰۰۷؛ هوبر و همکاران، ۲۰۰۶؛ اسحاق و همکاران، ۲۰۰۶؛ پاپری و هابولت، ۲۰۱۵؛ شارما و همکاران، ۲۰۱۵). میعان فرآیندی در فشار بالا (تا ۲۰۰ atm) و دمای پایینتر (۲۵۰ تا ۳۲۵ درجه سانتیگراد) میباشد. فشار بالا راهی برای کنترل واکنش و مکانیزم به منظور تولید نفت زیستی مایع است (برنت و همکاران، ۲۰۰۸؛ الیوت و همکاران، ۱۹۹۱؛ هوبر و همکاران، ۲۰۰۶؛ تور و همکاران، ۲۰۱۱). تولید نفت زیستی از طریق فرآیند گرماکافت هزینه کمتری در پی دارد. با این حال، نفت زیستی بدست آمده از آن طریق اکسیژن بالاتری نسبت به پروسه میعان دارد (هوبر و همکاران، ۲۰۰۶).
جدول ۱ وضعیت محصولات در پروسههای گرماکافت گوناگون
پروسه | زمان پسماند | دما(درجه سانتیگراد) | سرعت گرما | وضعیت محصول |
کربنی سازی معمول | ساعتها – روزها | ۳۰۰-۵۰۰ | بسیار کم | جامد |
کربنی سازی تحت فشار | ۱۵ دقیقه – ۲ ساعت | ۴۵۰ | متوسط | جامد |
گرماکافت معمول | ساعتها | ۴۰۰-۶۰۰ | کم | جامد، مایع، گاز |
گرماکافت معمول | ۵-۳۰ دقیقه | ۷۰۰-۹۰۰ | متوسط | جامد، گاز |
گرماکافت سریع | ۰٫۱ – ۲ ثانیه | ۴۰۰-۶۰۰ | بالا | مایع |
گرماکافت نور | کمتر از ۱ ثانیه | ۶۵۰-۹۰۰ | بالا | مایع، گاز |
گرماکافت نور | کمتر از ۱ ثانیه | ۱۰۰۰-۳۰۰۰ | بسیار بالا | گاز |
گرماکافت مکشی | ۲ – ۳۰ ثانیه | ۳۵۰-۴۵۰ | متوسط | مایع |
گرماکافت آبی فشاری | کمتر از ۱۰ ثانیه | کمتر از ۵۰۰ | بالا | مایعات |
دادههای برگرفته از هوبر، ایبورا، کورما، ۲۰۰۶٫ ترکیب ساختهای حمل و نقل از زیست توده: شیمی، کاتالیزور، و مهندسی. چم ۱۰۶ (۹)، ۴۰۴۴-۴۰۹۸؛ کلاس، ۱۹۹۸٫ مصرف، حفظ، استفاده انرژی، و مسائل محیط زیستی. در: زیست توده برای انرژی تجدید پذیر، سوختها، و مواد شیمیایی، انتشارات آکادمیک، سن دیگو، صفحات ۱-۲۷ (بخش ۱).
همانطور که در بالا اشاره شد، گرما دادن مواد خام توده زیستی و تجزیه گرمایی در زمان عدم وجود اکسیژن جهت تولید نفت زیستی، گرماکافت نامیده میشود. تولید جامد، مایع، و حتی گاز در زمان گرماکافت عمدتاً بستگی به زمان ماندگاری، سرعت گرما، و دمای هوا دارد. تاثیرات این پارامترها بر وضعیت محصول نهایی در پروسههای گرماکافت مختلف در جدول ۴٫ ۱ (هوبر و همکاران، ۲۰۰۶؛ کلاس، ۱۹۹۸) ارائه شده است. همانگونه که قابل مشاهده میباشد، در گرماکافت آهسته (یعنی، گرماکافت معمولی) که به زمان زیاد و سرعت گرمایی کم تا متوسط نیاز دارد، میزان فراوانی جامد (ذغال چوب) تولید میگردد. هرچند ذغال چوب را میتوان به عنوان یک سوخت جامد در پروسههای بیشتر استفاده کرد، تولید آن موجب کاهش دامنه نفت زیستی میشود. بنابراین، گرماکافت سریع (یعنی، گرماکافت نوری یا دمای بالا) مطلوبتر میباشد. پروسههای گرماکافت سریع با دامنه بالا تا ۸۰% در ادبیات گزارش شده است (بریجواتر و پیکاک، ۲۰۰۰؛ مهان و همکاران، ۲۰۰۶). از سوی دیگر، دمای پایین و زمان طولانی موجب ترکیب واکنش جهت تولید ذغال چوب شده، و دمای بالا و زمان کم تولید گاز را تسهیل میکند. شرایط مطلوب تولید مایع دمای متوسط و زمان کوتاه میباشد (بریجواتر، ۲۰۱۰؛ هوبر و همکاران، ۲۰۰۶).
محققان متعددی با هدف دامنه و تولید نفت زیستی بالاتر بر طراحیهای گوناگون در مواد خام توده زیستی گوناگون تمرکز نمودهاند. بریجواتر (۲۰۱۲) ویژگیهای مطالعات خوب گرماکافت سریع از جمله بستر ثابت، بسترهای جریان خروشان، بسترهای جریان در حال چرخش، و بسترهای انتقالی، مخروطهای چرخشی، و راکتور گرماکافت سایشی را گردآوری نموده است. در این مطالعه، عملکرد این راکتورها بر اساس ظرفیت تولید، ظرفیت گرمایی، ظرفیت ذغال، جدا سازی مقایسه شده است. پیکربندیهای دیگر از جمله راکتور جریان گازبرد، راکتور گرماکافت مکش، کوره گردان و تفال، و گرماکافت مایکروویو نیز بررسی شدهاند (بریجواتر، ۲۰۱۲). جزئیات پروسههای گرماکافت تجاری تولید زیست نفتی را میتوان در منابع دیگر جستجو نمود (بریجواتر و پیکاک، ۲۰۰۰؛ بریجواتر، ۲۰۱۲؛ سرنیک و بریجواتر، ۲۰۰۴؛ الیوت و همکاران، ۱۹۹۱؛ موهان و همکاران، ۲۰۰۶).
همانطور که گفته شد فرآیند میعان در فشار بالا و دمای کم رخ میدهد. در نتیجه، یک نفت زیستی که قابل جل در آب نیست تولید میگردد. نوع کاتالیزور، فشار، و گازها تعیین کننده مکانیزم و سرعت کنترل واکنشهای مطلوب به منظور کسب نفت مایع با کیفیت بالا میباشند. در این پروسه، راکتور با بخار کودابه تشکیل شده از ماده خام زیست تودی در یک محلول مایع، گاز کاهنده، و کاتالیزور تغذیه میشود. گازهای کاهنده اغلب هیدروژن یا مونوکسید کربن میباشند و کاتالیزور میتواند الکالی، فلزها، نیکل، یا روتنیوم باشند. بستگی به محلول مایع مورد استفاده، میعان هیدروگرمایی، حلال کافت، و آبکافت امکان پذیر میباشند (برنت و همکاران، ۲۰۰۸؛ الیوت و همکاران، ۱۹۹۱؛ موتاف و اورلند، ۱۹۸۵؛ تور و همکاران، ۲۰۱۱؛ واناس و همکاران، ۱۹۹۸). علاوه بر آب، اتیلن گلیکول، نفت قطران، و متانول، نفت زیستی نیز قابل بازیافت و استفاده به عنوان حلال میباشد (موتاف و اورند، ۱۹۸۵). در میعان آبکافت ماده خام زیست توده در زمان وجود هیدروژن فشار بالا و یک کاتالیزور ناهمگن مناسب رخ میدهد (موتاف و اورند، ۱۹۸۵). حلال کافت یک پروسه فشار بالا است که در آن اتیلن گلیکول، نفت قطران، و متانول، نفت زیستی نیز قابل بازیافت و استفاده به عنوان حلال استفاده میگردند. میعان آب گرمایی که در آن آب به عنوان حلال استفاده میشود به دلیل هزینه کمتر بیش از دیگران مورد توجه است. با این وجود، چرخش شکست خروجی نفت زیستی به ورودی راکتور موجب انتخاب پذیری بالاتر میشود (موتاف و اورند، ۱۹۸۵). یک پروسه میعان برای تولید نفت زیستی توسط گودریان و همکاران (۲۰۰۸) ارائه گردید.
ویژگیهای معمول نفتهای زیستی بدست آمده در گرماکافت سریع و میعان ئ نفت پتروشیمی سنتی در جدول ۲ (سرنیک و بریجوتر، ۲۰۰۴؛ الیوت و شیفلبین، ۱۹۸۹؛ هوبر و همکاران، ۲۰۰۶؛ میائو و همکاران، ۲۰۰۴؛یوآن، ۲۰۱۱) مقایسه شدهاند. همانگونه که مشاهده میشود نفت زیستی بدست آمده توسط گرماکافت سریع بیشترین رطوبت و اکسیژن و هیدروژن و کربن کمتری دارد. به علاوه، این روش ارزش گرمایی و ویسکوزیته کمتری دارد. به دلیل وجود ترکیبات اسیدی، نفت زیستی بدست آمده توسط گرماکافت pH اسیدی دارد. مقدار گرمایی بالاتر میعان نفت زیستی به دلیل وجود کربن بالاتر و اکسیژن کمتر میباشد. با این حال، ویسکوزیته بالاتر نفت زیستی میعان موجب نامطلوب شدن پروسههای بیشتر از جمله سوخت موتوری میشود. در واقع، محتوی اکسیژن بالا در نفت زیستی اثر قابل توجهی بر همگنی، قطبیت، ارزش گرمایی، ویسکوزیته، ترکیب، و اسیدی بودن آن دارد. تولید جامد و پسماند تقطیر برخی از معایب گرماکافت سریع میباشند. ویژگیهای برخی نمونههای دیگر زیست نفتی در ادبیات توسط گولاکوتا و همکاران (۲۰۱۶) به طور خلاصه ارائه شده است. نفتهای زیستی میعان مشخصاتی مشابه نفت پتروشیمی سنتی دارند. بنابراین، به نظر میرسد در طولانی مدت سودمندی بیشتری داشته باشد. با این حال، از نظر اقتصادی، هزینه مورد نیاز برای تسهیلات فشار بالا در پروسه میعان دلیل اصلی تمرکز صنایع بر استفاده از نفت زیستی گرماکافت سریع میباشد. به علاوه، مشخص شده است ارتقاء میعان هیچ میزیتی بر نفت زیست گرماکافت سریع ندارد (الیوت و همکاران، ۱۹۹۰، ۱۹۹۱؛ الیوت و شیفلبیان، ۱۹۸۹؛ گودریانو همکاران، ۲۰۰۸, هوبر و همکاران، ۲۰۰۶؛ توولر و همکاران، ۲۰۰۴). لازم به ذکر است نفت زیستی یک سوخت کم ارزش است که این به دلیل وجود اکسیژن زیاد است. بدین ترتیب نفت زیستی و تولید محصولات ارزش افزوده از جمله بنزین و الفین در حال حاضر مورد استفاده هستند.
جدول۲: ویژگیهای معمول نفتهای زیستی و نفت پتروشیمی معمول
منابع:
Adjaye, J.D., Bakhshi, N., 1995a. Catalytic conversion of a biomass-derived oil to fuels and
chemicals I: model compound studies and reaction pathways. Biomass Bioenergy 8 (3),
۱۳۱–۱۴۹٫
Adjaye, J.D., Bakhshi, N.N., 1995b. Production of hydrocarbons by catalytic upgrading of a fast
pyrolysis bio-oil. Part I: conversion over various catalysts. Fuel Process. Technol. 45 (3),
۱۶۱–۱۸۳٫
Adjaye, J.D., Bakhshi, N.N., 1995c. Production of hydrocarbons by catalytic upgrading of a fast
pyrolysis bio-oil. Part II: comparative catalyst performance and reaction pathways. Fuel
Process. Technol. 45 (3), 185–۲۰۲٫
Adjaye, J.D., Katikaneni, S.P., Bakhshi, N.N., 1996. Catalytic conversion of a biofuel to hydrocarbons:
effect of mixtures of HZSM-5 and silica-alumina catalysts on product distribution.
Fuel Process. Technol. 48 (2), 115–۱۴۳٫
Babu, S.P., 2005. Observations on the current status of biomass gasification. Biomass
Bioenergy 29 (4), I–XII.
Baglioni, P., Chiaramonti, D., Bonini, M., Soldaini, I., Tondi, G., 2008. Bio-crude-oil/diesel oil
emulsification: main achievements of the emulsification process and preliminary results of
tests on diesel engine. Progress in Thermochemical Biomass Conversion. Blackwell
Science Ltd., Oxford, pp. 1525–۱۵۳۹٫
Bagnato, G., Iulianelli, A., Vita, A., Italiano, C., Laganà, M., Fabiano, C., Rossi, C., Basile, A.,
- Pure hydrogen production from steam reforming of bio-sources. Int. J. 2 (2), 49.
Baker, E.G., Mudge, L.K., Brown, M.D., 1987. Steam gasification of biomass with nickel
secondary catalysts. Ind. Eng. Chem. Res. 26 (7), 1335–۱۳۳۹٫
Bakhtyari, A., Mofarahi, M., 2014. Pure and binary adsorption equilibria of methane and nitrogen