در کشور ما به علت محدود بودن منابع شهد در بیشتر نقاط و عدم امکان استفاده زنبورداران از بیشتر منابع شهد باغ ها و مزارع عسل خیز، حتی در فصول بهار و تابستان مجبورند برای تولید عسل کوچ کنند؛ در غیر این صورت در بیشتر نقاط کشور میانگین تولید عسل طبیعی هر کندو کمتر از ده کیلو خواهد بود که چنین تولیدی با قیمتی که مردم حاضرند برای عسل بپردازند، برای زنبورداران اقتصادی و ممکن نخواهد بود.
اگر اصول و مراحل رسیدن عسل در تهیه آن رعایت شود، نمی توان به آن عسل تقلبی گفت و فقط از جهت تعریف عسل استاندارد با آن مغایرت دارد. چنانچه ذکر شد، اگر در فرآیند تولید عسل از شربت های غنی شده استفاده شود، حتی به مراتب باارزش تر از عسل های تهیه شده از شهد گل خواهد بود.
تقلب در عسل چگونه است؟
در حالت کلی عسل تهیه شده از مواد قندی که زنبور عسل هیچ گونه نقشی در جمع آوری آن نداشته باشد و افزودن هر ماده دیگری اعم از مواد قندی و انواع اسانس ها و رنگ ها و انواع نگهدارنده ها به عسل، جز موارد تقلب محسوب می شود و ارزش آن در مقایسه با عسل صفر است.
یکی از راه های تشخیص عسل طبیعی از تقلبی شکرک زدن آن است. این تصور که عسل تقلبی در شرایط سرما و در طول مدت نگهداری شکرک می زند، کاملا اشتباه است. این شرایط برای عسل طبیعی صادق است؛ زیرا در مدت نگهداری و در مجاورت سرما با کاهش رطوبت و ایجاد بلورهای منظم قندی در نتیجه وجود آنزیم های افزوده توسط زنبور عسل (مانند آنزیم اینورتاز)، عسل شروع به شکرک زدن می کند. درجه ی سفتی و زمان شروع شکرک زدن به نوع گل و آب و هوای منطقه بستگی دارد. بنابراین شکرک زدن عسل دلیل بر تقلبی بودن آن نیست و در ضمن حرارت دادن عسل به منظور از بین بردن شکرک های ایجاد شده، سبب از بین رفتن آنزیم های مفید و کاهش کیفیت عسل می شود.
عسل طبیعی و غیرطبیعی هر دو در شرایط سرما شکرک می زنند، بنابراین جهت تشخیص عسل واقعی، آزمایش هایی موجود است که در آزمایشگاه های مجهز مواد غذایی و شیمیایی انجام می شود، ولی شناسایی چنین تقلب هایی برای عموم مردم که دسترسی به این آزمایشکاه ها ندارند، غیر ممکن است. در مواردی با استفاده از تجربیات و آگاهی داشتن از نوع عطر و طعم عسل از جهت کیفی می توان حدس هایی زد؛ زیرا در تعریف عسل بیان شده که عسل طبیعی دارای عطر و طعم گل است.
ملاک انتخاب عسل خوب:
از راه های تشخیص عسل واقعی برای مصرف کننده، استفاده از ابزارهای حسی بدن مانند بوییدن، دیدن و چشیدن می باشد. اگر عسل عطر و طعم گل داشت عسلی طبیعی است. عسلی که بوییدن آن باعث عطسه شود و چشیدنش گلو را بسوزاند، برای تغذیه مناسب نیست.
اگر عسل طبیعی در آب ولرم حل شود مزه آن میخوش (بین ترش و شیرین) می شود نه شیرین.
نور پلاریزه اگر به عسل طبیعی تابانده شود، به چپ متمایل می شود و این نور با تابیدن به عسل تقلبی و محصولات شکری به راست می گردد، زیرا مولکول های آن راستگرد است.
طعم عسل:
میزان شیرینی عسل تابع گیاهی است که زنبور از آن تغذیه کرده است. برای نمونه، عسل کنار یا سدر کم شیرینی است و قندش حدود ۱/۵ درصد است. یا عسل بادام تلخ طعم تلخی دارد.
رنگ عسل و مفهوم آن:
عسل بر حسب اینکه متعلق به کدام منطقه و کدام گل است، رنگش متفاوت است. بنابراین این باور که عسل خوب رنگ تیره تری دارد درست نمی باشد. رنگ و بو و طعم عسل تا حدودی به هم مرتبط است. بسیاری از عسل ها که در یک منطقه مطبوع است، ممکن است در منطقه دیگر ناخوشایند تلقی شود. یا یک عسل گران قیمت در یک ناحیه، در جایی دیگر بازاری نداشته باشد.
کاربرد |
رنگ عسل |
نام گیاه |
ضد سرفه، زخم معده، خستگی و ضعف و بی حالی |
قرمز |
آویشن |
ضد افسردگی، نارسایی کبد، خستگی و ضعف ، ورم معده، سنگ صفرا |
کهربایی روشن یا سفید |
اکلیل کوهی |
تلاش های فیزیکی شدید و طولانی |
بی رنگ و روشن |
شبدر |
ضد سردرد،میگرن، بی خوابی، ناراحتی های مجاری تنفسی، انگل های روده ای و تب |
زرین |
اسطوخدوس |
جلوگیری از واریس، ضعف و بی حالی، کم خونی و ناراحتی های گردش خون |
تیره | بلوط |
جلوگیری از افسردگی، فشارخون، کم خونی، ضعف و بی حالی |
کهربایی روشن یا تیره زرین |
مریم گلی |
ضد بی خوابی و اعصاب، سرماخوردگی، آرام بخش قلب، شیرین کننده جوشانده ها |
سبز متمایل به زرد کمرنگ |
زیرفون |
ورم لوله گوارشی، شیرین کردن شیر کودک، ضد دیابت |
آبگون زلال |
اقاقیا |
بارداری، شیردهی، کمبود مواد معدنی و بیماری های عروقی |
زرد تیره یا قهوه ای تیره |
گندم سیاه |
برونشیت، گلودرد، ورم گلو، حلق . حنجره |
زلال و سفید رنگ |
تمشک |
وجود مقدار بیش از حد کلسترول |
زرد طلایی |
آقتابگردان |
انگل های روده، سیاه سرفه، برونشیت، عفونت های معده |
تیره |
اوکالیپتوس |
التهاب مثانه، ورم پروستات، رماتیسم، سنگ های ادراری |
زرد |
گون |
حالت عصبی، بی خوابی، میگرن، تپش قلب | زرد شفاف |
مرکبات |
منبع: عسل درمانی نوشته ی جمشید خدادای
یک دیدگاه در “تشخیص عسل طبیعی از عسل تقلبی”-
عسل
(آوریل 7, 2018 - 6:28 ب.ظ)سپاس بابت ترجمه و مطلب مفیدتون
و تشکر از دست اندرکاران این سایت و هموطنان گرامی تمام مطالب درست است و البته خودم سالهاست که زنبوردار و فروشنده عسل طبیعی هستم و راههای دیگری هم در سایت عسلکده به نشانی زیر نوشته ام asalkade.com