چاه آسانسور یک کانال عبور هوا از درون ساختمان به بیرون ساختمان را ایجاد میکند. در زمستان هوای گرم از درون ساختمان به بیرون هدر میرود. در تابستان عکس این اتفاق میافتد. برای کاهش میزان حرارت در ریلهای گرم شده آسانسور از سیال روغن استفاده میشود. در موتور آسانسور سیستم انتقال حرارت شعاعی دیده میشود.
حسگر دود در آسانسور
در موقع ایجاد آتشسوزی در ساختمان و یا در خود چاه آسانسور حسگرهای دود که مقدار خیلی ناچیزی مواد رادیواکتیویته غیرمضر دارند با ایجاد تأثیر دود بر آن بر مدار الکترونیکی تأثیر میگذارد و سبب ایجاد آژیر متوسط سیستم میشود. مواد الکترونیکی آسانسور یک کلید Fire دارد که دو کار انجام میدهد:
۱ـ آسانسورها از حالت سرویسدهی معمولی بیرون میآورد. هیچ جا در مسیر نمیایستد و به سمت طبقه آتش نشانی میرود.
۲ـ در اکثر استانداردهای قابل قبول جملهای مبنی بر اینکه در هنگام آتشسوزی از آسانسور استفاده نشود برخورد میکنیم. جهت توضیح ارائه شده در مورد اینکه آسانسور مانند دودکش عمل میکند دلیل اینکه امکان آتش گرفتن اجزاء برقی وجود دارد.
مقاومت تابع حرارت PTC:
تابلو فرمان به وسیله PTCاز حرارت موتور اطلاع مییابد. برای همین بین سیمپیچهای موتور در هر فاز یک عدد از این مقاومتها استفاده میشود.
نکاتی در مورد حرارت در آسانسور:
۱ـ در جاهایی که هوا گرم است نباید تابش مستقیم آفتاب به موتورخانه صورت بگیرد.
۲ـ نباید سیستم خنک کننده مانند کولر به طور مستقیم به سمت موتور جهتگیری شود.
۳ـ تابلوهای فرمان آسانسورها در مناطق قابل اشتعال باید دارای ویژگیها و معیارهای استاندارد شده دقیقی باشد.
۴ـ در آسانسورهای هیدرولیک چون پایه و اساس بر دمای میان روغن و سیستمهای جابجایی و هدایت حرارتی است باید درجه حرارت روغن مرتب بررسی شود. در غیر اینصورت آسانسور کارایی کافی را ندارد.
۵ـ فضای موتورخانه باید امکان انتقال حرارت از طریق جابجایی را با سیال هوا داشته باشد.
۶ـ موتور آسانسور هر گاه گرمای آن از حد بالا میرود مدار الکترونیکی آن به طور خودکار قطع میشود و تا زمانی که سیال هوا از طریق جابجایی موتور را کامل خنک نکرده مدار الکترونیکی وصل نمیشود.
منبع: راهنمای جامع آسانسور و پله برقی جلد ۱ و ۲ نوشته مهندس ایرج فصیحی و مهندس امید هاشمی